×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

afsluiting-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Houten tuinafsluitingen: inspiratie, tips en richtprijzen

Een tuinafsluiting plaatsen, dat kan met verschillende materialen. Eén van de meeste gebruikte materialen voor tuinafsluitingen is ongetwijfeld hout. Een houten tuinafsluiting straalt authenticiteit uit, en is ook gewoon mooi om naar te kijken.

Maar er bestaan uiteraard vele houtsoorten. Welke houtsoort is het meest aan te raden als tuinafsluiting? Welk type tuinafsluiting kies je? En waarom zou je een houten tuinafsluiting moeten kiezen boven andere tuinafsluitingen?

Een antwoord op de vele vragen rond houten tuinafsluitingen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Waarom kiezen voor een houten tuinafsluiting?

Houten afsluitingen zijn zowat de meest populaire types van tuinafsluitingen. En daar zijn een aantal goede redenen voor, want houten tuinafsluitingen bieden heel wat voordelen. Dit zijn mogelijke redenen waarom je tuinafsluitingen in hout moet verkiezen boven tuinafsluitingen in beton of kunststof.

houten tuinafsluiting © Shutterstock - Een houten tuinafsluiting is ecologisch en onderhoudsvriendelijk

Ecologisch

Hout is uiteraard een natuurlijk product. Dit draagt bij tot het ecologische en authentieke karakter van je tuinafsluiting.

Koop je hout in een betrouwbare houthandel? Dan is de kans heel groot dat het hout afkomstig is uit zogenaamde duurzame bossen. Dit zijn bossen die speciaal aangeplant zijn met duurzaamheid in gedachten.

Kijk dus zeker of het hout dat gebruikt wordt voor je tuinafsluiting, de nodige labels heeft. Let op het FSC-label of het PEFC-label, en je weet dat je hout afkomstig is uit een duurzaam geëxploiteerd bos.

Onderhoudsvriendelijk

Hout is over het algemeen onderhoudsvriendelijk, tenminste als je de juiste houtsoort gebruikt, en als je het hout op de juiste manier behandeld hebt. De behandeling houdt bijvoorbeeld in dat ze worden voorzien van een product dat het hout beschermt tegen vocht en insecten.

Is je hout op voorhand goed behandeld? Dan hoef je het zeker geen jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven.

Goedkoop

Hout is relatief goedkoop tegenover andere materialen. Het gaat dan vooral om de Europese houtsoorten. Kies je voor tropisch hout, zoals padouk, dan kan de prijs wel oplopen.

Diverse designmogelijkheden

Ook op vlak van design heb je met hout verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om hout met een bepaald profiel te bewerken, of om het te schilderen in de kleur die past bij je tuin.

Ook is het mogelijk om het hout gewoon z'n gangetje te laten gaan. Het is immers geweten dat de meeste houtsoorten als gevolg van UV-straling van de zon een grijze tint krijgen. Hiervan heb je zowel voorstanders als tegenstanders. Voorstanders vinden de grijze tint wel een bepaalde nostalgische look hebben. Tegenstanders gruwelen ervan, en willen liever de oorspronkelijke kleur van het hout bewaren. Mits de juiste behandeling van het hout is dit ook mogelijk.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


houten afsluiting © Shutterstock - Een mooi onderhouden tuin met houten afsluiting

Welke houtsoorten komen in aanmerking?

Voor een afsluiting in hout komen verschillende houtsoorten in aanmerking. Veel zal ook afhangen van het type afsluiting dat je kiest.

Het is uiteraard belangrijk dat je voor houtsoorten kiest die bestand zijn tegen weersinvloeden. Vele houtsoorten rotten immers als gevolg van vocht. Het is duidelijk dat deze houtsoorten niet geschikt zijn voor buitentoepassingen. Wel is het mogelijk om houtsoorten te behandelen met speciaal impregneermiddel, zodat ze toch beter bestand zijn tegen vocht.

Laten we eens kijken welke houtsoorten in aanmerking komen.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is dus hout dat in een speciaal bad van impregneermiddel werd behandeld. Hierdoor is het hout beter bestand tegen vocht. Geïmpregneerd hout is makkelijk te herkennen, aangezien het een lichtgroene schijn heeft.

Door hout te impregneren is het niet alleen beter bestand tegen weersomstandigheden, maar ook tegen insecten. En ook dat is natuurlijk heel interessant voor buitentoepassingen.

hardhout tuinafsluiting © Shutterstock - Een afsluiting in tropisch hardhout, gecombineerd met steenkorven

Hardhout en tropisch hout

Ook hardhout en tropisch hout zijn uitermate geschikt voor tuinafsluitingen. Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze houtsoorten een harde kern, waardoor ze ook een lange levensduur hebben.

Het voordeel van hardhout en tropisch hout is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Ze zullen als gevolg van UV-straling wel gaan vergrijzen in de loop der jaren, maar dit kan je eventueel voorkomen door middel van olie of beits.

Tropisch hout, zoals padouk of bankirai, heeft bovendien als voordeel dat het er heel modern en zelfs een tikkeltje exotisch uitziet. Padouk is natuurlijk wel iets duurder, wat een belangrijk nadeel is ten opzichte van gewoon Europees hardhout.

Kastanjehout

Kastanjehout kan zeker ook gebruikt worden als houtsoort voor tuinafsluitingen. Een kastanje afsluiting ziet er meestal uit als een aaneenschakeling van paaltjes die bij elkaar worden gehouden met behulp van een dunne ijzerdraad. Zo'n type afsluiting wordt ook wel eens een kastanje treillage genoemd.

Zo'n kastanje treillage heeft een aantal interessante voordelen. Zo is het makkelijk te plaatsen, aangezien het wordt verkocht als rollen die makkelijk kunnen worden uitgerold, waarna de paaltjes één na één in de grond gehamerd moeten worden.

Een kastanje treillage heeft bovendien een heel authentieke look. Je ziet ze dan ook vaak verschijnen als afsluiting van een kippenren of een moestuin.

Wilg en hazelaar

Het hout van de wilg en de hazelaar worden vaak gebruikt om gevlochten tuinschermen te maken. Zo'n tuinscherm oogt heel natuurlijk en mooi, en is ook een manier om privacy te krijgen op bepaalde plekken in de tuin. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt om te compostberg te verbergen, of de moestuin af te schermen.

Gevlochten tuinschermen van wilgen of de hazelaar kunnen makkelijk als volledige panelen gekocht worden.

bamboe afsluiting © Shutterstock - Een bamboe afsluiting heeft vaak een exotische look

Bamboe

Wil je echt de exotische toer op? Dan is een tuinafsluiting in bamboe misschien wel een optie. Door bamboestammen in een mooie rij naast elkaar te plaatsen, creëer je een mooie afsluiting. Het geheel heeft een wat exotische look, en valt daarom bij nogal wat mensen in de smaak.

Bamboe heeft als voordeel dat het zeer weersbestendig is, waardoor het ook een lange levensduur heeft.

Welk type afsluiting kies je?

Ook qua uitvoeringen heb je de keuze uit verschillende opties. Ga je voor tuinschermen, voor paaltjes of voor vlechtjes? Met hout kan je werkelijk vele kanten op.

houten tuinschermen © Shutterstock - Nieuw geplaatste houten tuinschermen, met betonnen palen en betonplaat onderaan voor extra stevigheid

Tuinschermen

Tuinschermen of tuinpanelen zijn misschien wel de meest voorkomende vorm van houten tuinafsluitingen. Tuinschermen zijn over het algemeen ondoorzichtbaar, en zijn dus een interessante keuze wanneer privacy belangrijk is voor jou.

Voor tuinschermen kan je verschillende houtsoorten gebruiken. Je vindt tuinschermen dan ook in meerdere houttinten. Uiteraard is het mogelijk om je tuinschermen nog een ander kleurtje te geven met behulp van de verfborstel.

kastanje afsluiting © Shutterstock - Een kastanje treillage met een charmante uitstraling

Treillage

Een treillage kwamen we al tegen bij het overzicht van de houtsoorten. Meestal wordt kastanjehout gebruikt voor het plaatsen van een treillage afsluiting. Een kastanje treillage ziet er heel authentiek en romantisch uit, wat uiteraard veel mensen aanspreekt. Het bijkomende voordeel is de doorkijk tussen de paaltjes, waardoor een kastanje treillage interessant is wanneer privacy niet echt belangrijk is.

Gevlochten schermen

Tuinschermen met gevlochten takken van wilgen of de hazelaar zijn ook erg in trek. Het is een vrij oude vorm van tuinafsluiting.

Gevochten tuinschermen hebben ook een hele nostalgische uitstraling. Ze zijn als panelen te koop bij vele doe-het-zelfzaken.

Prijs en "levensduur" van de verschillende types houten afsluitingen

Heb je dit artikel gelezen, dan kon je al afleiden dat je verschillende mogelijkheden hebt op vlak van houten tuinafsluitingen. Elk van deze opties heeft natuurlijk een eigen prijs en levensduur.

De meer kwalitatieve houtsoorten, zoals hardhout, hebben een langere levensduur, maar zijn doorgaans ook duurder in prijs.

Hieronder vind je een overzicht van de prijs en de geschatte levensduur van de meest populaire types van houten afsluitingen.

TypePrijs per lopende meterLevensduur
Tuinscherm in Europees hardhoutVanaf 50€15 à 25 jaar
Tuinscherm in tropisch hardhoutVanaf 80€20 à 40 jaar
Tuinscherm in geïmpregneerd houtVanaf 30€10 à 15 jaar
Kastanje treillageVanaf 10€15 à 20 jaar
Gevlochten tuinschermVanaf 35€5 à 10 jaar

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

We gaven je in de vorige paragraaf enkele richtprijzen voor tuinafsluitingen in hout. Dit zijn natuurlijk enkel richtprijzen, en bovendien zijn plaatsingskosten niet inbegrepen.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de prijs van een tuinafsluiting, raden we je aan om offertes aan te vragen bij meerdere plaatsers, en hun prijzen te vergelijken. Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met meerdere installateurs die voldoen aan jouw criteria. Zij zullen je één na één een offerte op maat voorleggen, die je rustig kan vergelijken. Alle offertes die je ontvangt, zijn zonder enige aankoopverplichting. Je hebt dus niets te verliezen. Heb je wel een goede offerte ontvangen? Zoveel te beter, ga ervoor!


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Tuinafsluitingen: het complete overzicht
Houten tuinafsluiting plaatsen
Offertes voor tuinafsluitingen