×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

afsluiting-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Steenkorven plaatsen als afsluiting: mogelijkheden en prijzen

Steenkorven, of soms ook wel schanskorven genoemd, zijn een moderne en duurzame manier om je tuin of eigendom van een afsluiting te voorzien. Het is de laatste jaren heel populair geworden, voornamelijk omwille van de vele voordelen.

Steenkorven kunnen op meerdere manieren opgebouwd worden. Zowel wat betreft de opbouw als de opvulling heb je vele mogelijkheden, zodat je altijd wel een uitwerking vindt die past bij de stijl van je woning of tuin.

Ben je ook wel benieuwd naar de voordelen van steenkorven, en hoe je ze juist plaatst? In dit artikel proberen we hierop een antwoord te bieden. We geven ook een indicatie van de kostprijs voor steenkorven.

Laten we eerst eens beginnen met ontdekken hoe steenkorven opgebouwd worden.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


steenkorven © Shutterstock - Een afsluiting met steenkorven en houten panelen

Hoe worden steenkorven opgebouwd?

Steenkorven bestaan in principe uit twee grote onderdelen: enerzijds de opbouw of het omhulsel, en anderzijds de opvulling.

steenkorven plaatsen © Shutterstock - Steenkorven bestaan uit een metalen omhulsel en een opvulmateriaal

De opbouw van steenkorven

Wanneer je steenkorven wil plaatsen, moet je eerst beginnen met de opbouw. De opbouw van je steenkorf is belangrijk, omdat het niet alleen de stevigheid van je constructie bepaalt, maar ook het uitzicht.

De constructie van steenkorven bestaat uit draadpanelen die gelast zijn uit profielen. Deze profielen kunnen zowel rechthoekig als rond zijn, en zijn zowel langs de buitenkant als langs de binnenkant verzinkt en voorzien van een coating van polyester, zodat ze niet kunnen gaan roesten.

De tussenpalen kunnen gemaakt zijn uit metaal, hardhout of verzinkte en geplastificeerde palen.

Metalen of stalen palen

Wie kiest voor stalen of metalen palen, die heeft de mogelijkheid om de hele constructie in eenzelfde kleur op te bouwen. Zowel de palen als de panelen kunnen dan in eenzelfde kleur worden afgewerkt.

Dit geeft de indruk dat er geen palen zijn, en dat de steenkorven in één stuk lijken door te lopen. Dit geeft natuurlijk een heel stijlvol effect.

Uiteraard kan je ook gewoon kiezen voor een constructie waarbij de palen wel duidelijk zichtbaar zijn.

Hardhouten palen

Palen uit hardhout zijn ook een optie om je steenkorven op te bouwen. De hardhouten palen kunnen een mooi contrast vormen met de opvulling. Zeker indien de steenkorven worden opgevuld met grote, donkere natuurstenen, komen de hardhouten palen extra uit de verf. Dit zorgt voor een heel warme look.

Bovendien hoef je de hardhouten palen niet te behandelen, en krijgen ze na verloop van tijd een mooie grijze uitstraling.

Hoever de palen van elkaar verwijderd moeten staan, hangt voornamelijk af van het materiaal waarmee je je steenkorf wil opvullen. Hoe groter de stenen waarmee je je korf wil opvullen, hoe groter de maaswijdte (de afstand tussen de profielen) van je draadpanelen.

steenkorven © Shutterstock - Een steenkorf als afsluiting voor een bloemenborder

De opvulling

Nadat de opbouw is afgerond, kan je verdergaan met de opvulling van je steenkorf. Het spreekt voor zich dat de opvulling voor een groot deel het uitzicht van je steenkorven zal bepalen.

Wat betreft de opvulling heb je de keuze uit verschillende materialen.

Gesteenten

Er zijn een heleboel gesteenten die je kan gebruiken om je steenkorven op te vullen. Het gaat dan vooral om soorten natuursteen. Denk hierbij maar aan kalksteen, lavasteen, breuksteen, graniet of gewone losse keien.

Enkele soorten gesteenten die je kan gebruiken, zijn:

Er zijn dus heel wat mogelijkheden om je steenkorf op te vullen. En daar kan je best heel creatief in zijn. Zo is het natuurlijk ook mogelijk om twee of meerdere soorten gesteenten met elkaar te combineren. Kies bijvoorbeeld voor een wit en een blauw gesteente, en creëer een patroon in je steenkorf. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat dit soort creaties heel arbeidsintensief zijn, en dat ze dus ook een hogere prijs hebben.

Natuurlijke materialen

Je zou je korf ook kunnen opvullen met natuurlijke materialen. Een regelmatig gebruikt natuurlijk materiaal is boomschors.

Vaak wordt een natuurlijk materiaal gebruikt om in eerste instantie de prijs te drukken. De opvulling van de korf hoeft immers niet definitief te zijn. Je kan je natuurlijke materiaal later nog vervangen door een duurder gesteente, wanneer je er het budget voor hebt vrijgemaakt.

Af en toe wordt gesteente ook gemengd met een natuurlijk materiaal. Zo wordt een steenkorf met natuursteen soms opgevuld met schors of zand, om enerzijds meer privacy te creëren, en anderzijds om de steenkorf iets geluidsdichter te maken. Vooral handig wanneer je bijvoorbeeld langs een drukke baan woont.

Wat zijn de voordelen en nadelen van steenkorven

We hebben tijdens dit artikel al enkele voordelen van steenkorven kunnen ontdekken. Maar het kan zeker geen kwaad om alle voordelen (en nadelen) nog eens op te lijsten in een handig overzicht.

Voordelen van steenkorven

steenkorven met hout © Shutterstock - Steenkorven zijn makkelijk te combineren met andere materialen, zoals hier met hout

+ Steenkorven zijn duurzaam en sterk. Indien ze professioneel geplaatst worden, gaan ze een leven lang mee.

+ Eens geplaatst, heb je aan een steenkorf helemaal geen onderhoud meer. Gedaan met snoeien of schilderen.

+ Qua design en afmetingen heb je heel veel vrijheid. Je kan je steenkorven laten snijden op de afmetingen die jij wilt. Ook wat de materialen betreft heb je heel veel keuze. Hierdoor kunnen twee steenkorven er heel verschillend uitzien.

+ Steenkorven bieden vrij veel privacy. Hier en daar kan nog doorkijk zijn, maar dit is op te lossen door kleinere stenen te gebruiken, of de steenkorf op te vullen met zand. Dit helpt bovendien ook om de steenkorven geluidswerend te maken.

+ Steenkorven zijn recycleerbaar. Alle gebruikte materialen kunnen later hergebruikt worden, waardoor niets verloren gaat.

Nadelen van steenkorven

Steenkorven zijn relatief duur in vergelijking met andere tuinafsluitingen.

Kies je voor grote steenkorven met zware stenen als opvulling, dat kan het totale gewicht van de constructie heel zwaar worden. In dat geval is een stevige fundering nodig.

Steenkorven, zeker de grotere exemplaren, plaats je beter niet zelf. Indien steenkorven slecht geplaatst worden, bestaat het gevaar dat de constructie kan omvallen. Je doet dus best altijd een beroep op een ervaren tuinaannemer.

Waarop letten bij het plaatsen van steenkorven

Steenkorven kunnen soms zware constructies zijn, die kunnen omvallen indien ze slecht geplaatst worden. Het is dus belangrijk om een correct stappenplan te volgen bij het plaatsen van steenkorven. Laten we eens kijken waarop je moet letten bij de plaatsing.

Fundering

Afhankelijk van de grootte van je constructie is een stevige fundering nodig. Kleinere steenkorven, met een diepte van zo’n 30cm en een hoogte van max. 1 meter, kunnen vrijstaand op een stevige ondergrond staan.

Wil je een grotere constructie plaatsen, dan is een extra versteviging nodig. Je begint dan eerst met hardhouten palen of metalen palen in de grond of in de betonnen ondergrond te verankeren. Pas nadien worden de metalen korven over deze steunpalen heen gezet.

Dikte en maaswijdte kiezen

Ook de keuze van de dikte en de maaswijdte van de korf is belangrijk om even bij stil te staan. Dikte en maaswijdte zijn vooral afhankelijk van de invulling die je voorziet. Kies je voor grote stenen, dan kan je een iets grotere maaswijdte nemen. Zorg er dan ook wel voor dat je korf voldoende dik is, zodat je grotere stenen erin passen, en goed op elkaar gestapeld kunnen worden.

Het enige wat je zeker moet vermijden, is een te smalle korf. Een te smalle korf is immers niet stabiel genoeg, en kan de kans op omvallen vergroten.

Om te vermijden dat de korf tijdens het vullen gaat doorbuigen onder het gewicht, worden tussen de palen afstandhouders geplaatst.

Het vullen van de steenkorven

Eens de korf er staat, kan je overgaan tot het vullen van de korf. Gaat het om een lage korf, dan gebeurt het vullen dikwijls met behulp van een schop. Bij hoge steenkorven is dit echter niet mogelijk, daar moeten de korven manueel gevuld worden.

Nadat de korven gevuld zijn, worden ze langs de bovenkant afgesloten met gaas. De eventuele steunpilaren die je in het midden van de korven hebt geplaatst, zijn nu niet meer zichtbaar.

steenkorf als zitbank © Shutterstock - Een steenkorf kan ook perfect dienen als ondergrond voor een zitbank

Wat is de prijs van steenkorven?

De kostprijs hangt af van het type korf, de manier waarop deze is verankerd, en het vulmateriaal dat je hebt gekozen.

Hoeveel kost het nu om een afsluiting van steenkorven te plaatsen? Wel, de kostprijs hangt voornamelijk af van het type korf, de manier waarop deze is verankerd, en natuurlijk ook het vulmateriaal dat je hebt gekozen. Kies je voor een zware afsluiting, dan zal nog eens een extra fundering gelegd moeten worden, wat natuurlijk het aantal arbeidsuren en ook de kostprijs de hoogte zal injagen.

Het type vulmateriaal dat je kiest, zal een grote invloed hebben op de totale kostprijs. Kies je voor stenen, dan mag je rekenen op zo’n 10 tot 30 cent per kilogram. Kies je bijvoorbeeld voor glas, dan zal de kostprijs nog veel duurder zijn.

De prijs van de korf zelf hangt natuurlijk af van de grootte. Voor een korf met een lengte van 5 meter, een hoogte van 1 meter een een diepte van 30 cm mag je rekenen op een prijs van ongeveer 150€ per lopende meter. Deze opvulling is inclusief opvulling met een goedkoper gesteente.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

We kunnen je alleen maar aanraden om een beroep te doen op een ervaren tuinaannemer om je steenkorven te plaatsen. Ben je benieuwd naar de tarieven van zo’n tuinaannemer? Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio, die voldoen aan jouw criteria.

Zij zullen je elk contacteren en een offerte opsturen. Jij kan deze offertes rustig vergelijken, en de offerte kiezen die je het meest bevalt. Heb je geen offerte naar je zin gekregen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting!


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Tuinafsluitingen: het complete overzicht
Houten tuinafsluiting plaatsen
Offertes voor tuinafsluitingen